• AA
  • Aktuelt
  • Kontakt oss

Ta turen til Pier 10

Portalen med bilde av huldra sammen med turbåten Maarten.

Portalen til Pier 10 er dekorert med et stort street art-kunstverk av Huldra

Besøk Pier 10 på Lagmannsholmen, der både turister og byens befolkning kan nyte gatekunst, utsikt og sommersol.

Skal du på rusletur langs strandpromenaden og fiskebrygga i sommer, bør du utvide turen med en svipp innom Pier 10. Da rusler du bare videre mot fjorden og gjennom en høy container-portal dekorert med et maleri av huldra. Bak portalen finner du en liten perle av et sted. Dette er det beste stedet i byen for å se innseilinga til Vestre havn.

Vafler og kunst

Fra cruisesesongen setter i gang tidlig i mai, flytter turistinformasjonen inn i et lite sommerkontor, og små butikker selger brukskunst og suvenirer fra containere. Audhild Viken AS og Oi Koktelo er på plass, sammen med Fly-n-hi Segway Tours og Citytrain. I tillegg kan du få deg en god kopp kaffe, en vaffel og nyte livet på en benk ved sjøen. Butikkene har åpent ved cruiseanløp. Informasjon om når det er Cruiseanløp finner du på nettsida til Kristiansand Havn.

Selger viser frem brukskunst i containerbutikk.

Man kan få kjøpt både suvenirer og brukskunst i container-butikkene.

Edgar Hagen fra eiendomsavdelingen i Kristiansand Havn, forteller at formålet med Pier 10,  både er å legge til rette for cruiseturistene, men også å gi andre turister og Kristiansands befolkning et sted å få nærkontakt med sjøen og havna.

  Det er et perfekt sted for å få med seg det som skjer i havna, titte på båter og skip, og hilse på internasjonale og lokale turister. Her får du med deg alle cruiseskip som kommer inn, danskebåtene, containerskip som skal til lasting og lossing, og i tillegg en flott utsikt mot Odderøya, Byfjorden, Kilden og Kanalbyen.

Åpent for alle

Området ble etablert i 2018 etter at den nye cruisekaia kom på plass på Lagmannsholmen. Det var først behov for et sted der cruiseturistene kunne få et hyggelig møte med byen, og et område å sette seg ned når de ventet på ombordstigning i skipet igjen før avgang.

I år satses det enda mer på dette området, og havna ønsker at det kan bli et sted der også andre turister og byens befolkning tar turen. Området blir kalt Pier 10, etter navnet på cruisekaia, kai nummer 10. Det mange ikke vet, er at denne delen av havna alltid er åpen for publikum, og man kan når som helst ta seg en liten rusletur gjennom gatekunst-portalen på Lagmannsholmen.

Inngangen til galleriet for gatekunst.

Galleri med gatekunst.

Gatekunst

I en gammel driftsbygning har Mint Streetart etablert et lite galleri med gatekunstutstilling. Galleriet er åpent ved cruiseanløpene. Her finner du kunst fra både kjente og mindre kjente kunstnere. Ane Skjæveland, som driver galleriet, forteller at kunstnerne er en fin miks av lokale, nasjonale og internasjonale gatekunstnere som lager moderne kunst.

          Vi er stolte av de lokale kunstnerne og vil gi dem utstillingsvindu sammen med de store internasjonale kunstnerne som har fått sitt gjennombrudd.

Hun forteller at de har bilder fra kunstnere som Dolk, Skurk, Dot dot dot, AFK, Ener Konings, Sedin Zunic, Snik, Martin Watson, MAD, Ant Carver, Louis Masai, Miaz Brothers, Sandra Chevrier, Nina Ghafari, Nimi, Roamcouch, Erenst Zacharevic, Brian M. Viveros, Louis Premak, Energinger, SEN og Andreas Neumann.

Kart over havna med pil på Pier 10.

Her finner du Pier 10.

Åpningsfest

25.mai blir det åpningsfest med livemusikk og kulturelle innslag med hovedfokus på barn. Ane Skjæveland er en av dem som gleder seg til å vise fram Pier 10 til flere.

 –  Pier 10 er et av Kristiansands fineste steder, og vi ønsker med denne offisielle åpningen å invitere alle Kristiansands beboere og turister til å oppleve det.