• AA
  • Aktuelt
  • Kontakt oss

Stor offshore-operasjon i Byfjorden

Du la kanskje merke til de store, uvanlige skipene som lå i bukta i vestre havn i helga. Dette var offshore-skipene Pioneering Spirit, Fortitude, Bumblebee og Rambiz. De var alle her for å gjøre en omskiftingsjobb mellom to store oppdrag.

Pioneering Spirit og Fortitude

Pioneering Spirit og Fortitude

Pioneering Spirit er verdens største konstruksjons- og løfteskip, og jobber vanligvis med store offshore-oppdrag på oljeplattformer, og innstallering av store, tunge rørledninger. Skipet er 382 meter langt og 124 meter bredt, større enn fire fotballbaner lagt ved siden av hverandre. Det har en løftekapasitet på hele 48 000 tonn. Skipet tilhører selskapet Allseas Group og er bygd i Sør-Korea. Denne gangen kom skipet fra Johan Sverdrup-feltet utenfor Stavanger, der det hadde installert to plattformer. Dette var det tyngste ett-trinns løftet som noen gang har blitt gjennomført offshore.

Skipet Pioneering Spirit

Pioneering Spirit

I følge Teknisk Ukeblad bidrar Pioneering Spirit til å spare mye tid og penger for plattform-arbeidet, fordi den kan løfte hele plattformdekk på plass i ett løft, heller enn å løfte modul for modul som så må settes sammen på havet. For de tre plattformene på Johan Sverdrup-feltet regner de med at Pioneering Spirit har kuttet en million arbeidstimer i havet, og redusert kostnadene med en milliard kroner.  

Skipet Pioneering Spirit

Pioneering Spirit

I Kristiansand i helga ble det store løfteutstyret fjernet fra Pioneering Spirit, og flyttet over på Fortitude. I stedet fikk Pioneering Spirit montert en 210 meter lang Stinger fra Bumblebee som den skal bruke i neste oppdrag. Da skal Pioneering Spirit til det Baltiske hav for å gjennoppta arbeidet med «Nord Stream 2»-røret som leverer naturgass fra Russland til Europa.

Skipene Pionering Spirit og Fortitude

Pionering Spirit og Fortitude

I tillegg til at vi fikk et spektakulært syn i helga, bidrog operasjonen også med penger i kassa for byen, i form av hotellovernattinger, og betaling for tjenester i Kristiansand.

Skipet Pioneering Spirit

Pioneering Spirit