• AA
  • Aktuelt
  • Kontakt oss

Rekordmange på Havnekonferansen 2016

Kilden teater- og konserthus var fullstappet da årets Havnekonferanse gikk av stabelen. Godt over 200 deltagere fikk en innholdsrik dag – med spennende og varierte foredrag.

I foajeen ble deltagerne ønsket velkommen av trompetspilling, før konferansier John G. Bernander ga ordet til Ordføreren i Kristiansand, Harald Furre. I sin velkomst trakk Furre historiske linjer, og fotalte om byen og havnas nære forhold – og hvordan dette vil fortsette i lang tid.

– Vi er en by tuftet på internasjonal sjøfart og handel, oppsummerte han godt.

Direktør for Jernbaneverket, Elisabeth Enger var først ut av foredragsholderne. Hun utdypet jernbanes betydning for en mer miljøvennlig transportsektor, og skrøt Vatnestrøm jernbaneprosjekt opp i skyene.

– Dette må da være et unikt eksempel på en realisering av et intermodalt transportknutepunkt, sa hun.

Logistikksjef i IKEA Norge, Christoffer Carlsson, var nestemann ut og ga deltagerne et innblikk i hvordan et stort og internasjonalt konsern jobber for å frakte mer av godset på sjøen.

Colin Campbell er Direktør for HMS og Samfunnssansvar i Posten Norge og fortalte hvordan digitaliseringen påvirker Posten – og hvilke utfordringer den prisvinnende transportaktøren opplever i dag. Sistemann før lunsj var Rune Fløgstad. Hans foredrag omhandlet Voss Vann sin historie og hvordan effektiv logistikk og sjøtransport har vært avgjørende for selskapet. Forretten før lunsjen var en paneldebatt mellom Enger, Campbell, Fløgstad og Thomas Granfeldt fra Krisitiansand Havn.

Bilde til hjemmeside2

 

Aktivitet i havna

Til lunsj ble det ikke bare servert nydelig tapas, men også en høyaktiv havn: Cruiseskipet «Mein Schiff» lå ved kaia like ved Kilden, på Lagmannsholmen påbegynte arbeidet for en ny cruisekai, containerskipene viste seg i all sin prakt, mens fergene pilte inn og ut av byfjorden.

Etter diverse delikatesser, ventet tursime og eksport på menyen. Per-Arne Tuftin, tidl. reiselivsdirektør i Innovasjon Norge, utdypet Norge som turistmål, og hvilke ringvirkninger cruiseturismen skaper for næringslivet. Ivar Raugstad fra Marine Harvest snakket deretter om dagens utfordringer knyttet til å flytte mer av transporten til sjø og bane.

– Vi logistikkfolk liker at alt er likt hver dag, og da blir det utfordrende hvis èn dag skal ha seks turer med fergene for å transportere laksen.

Bilde til hjemmeside4

Potensialet i nord

Hans-Kristian Haram fra Shortsea Promotion Centre tok oss gjennom tankene hans vareeierforum sitter på i dag. Automatisering kan spille en nøkkelrolle for transportsektoren, mente han.

Felix Tschudi, styreformann og eier av Tschudi Group, tok deltagerne gjennom potensialet de arktiske områdene representerer, og hvilke muligheter som finnes der – selv om regulering av landområder tar tid.

Havnedirektør Halvard Aglen avrundet det hele, før mingling ventet deltagerne i fojaaen.

På kvelden deltok nesten halvaparten av konferansedeltagerne på en storslått festmiddag på ærverdige Klubben i Kristiansand.