• AA
  • Aktuelt
  • Kontakt oss

Brenner for å holde blomsterbyen ren for turistene

Annette Frøysaa og resten av gjengen i «Hold blomsterbyen ren» er på plass i havneområdene for å holde det rent og pent i sommer.

«Hold blomsterbyen ren» var i utgangspunktet et initiativ fra to ildsjeler, Per og Lise Kristiansen, som startet opp med søppelplukking på Fiskebrygga og i Markens rundt år 2008. De ønsket å gi et sommerjobbtilbud for mennesker som har ulike utfordringer med psykiatri eller rus, og som vil bidra til å holde byen vår ren og pen i sommermånedene. De laget en avtale med kommunen og havna og fikk med seg en gjeng.

Da Per og Lise gikk av med pensjon i fjor, tok Annette Frøysaa over som koordinator. 2020 er Annettes første år i jobben, og hun trives kjempegodt allerede.

Annette Frøysaa fra Hold blomsterbyen ren.

Annette Frøysaa fra Hold blomsterbyen ren.

– Jeg brenner for å holde det rent. For turistene våre er disse områdene ansiktet mot byen, og det er pyntet fint med blomster og benker. Da er det ekstra viktig å sørge for at det ikke flyter over med søppel. Med denne jobber viser vi at vi bryr oss om byen og vil at den skal se pen ut.

Annette kom i kontakt med Lise Kristiansen på Huset dagsenter i Vågsbygd etter at mannen hennes døde i 2002. Der ble hun med i ulike grupper og fikk nye venner og nettverk, og lærte fort at det ikke er grunn for å skamme seg over å ha en bakgrunn med psykiske utfordringer. Gjennom Lise Kristiansen fikk hun sommerjobb hos «Hold blomsterbyen ren» i 2013, og har siden trivdes så godt at hun gjerne ville sørge for at det gode tilbudet ble opprettholdt.

– Per og Lise har gjort en stor jobb både for byen, og for oss som har glede av en sommerjobb å komme til! Jeg stortrives med å få ta over stafettpinnen etter dem!

Annette rekrutterer nye folk, lærer dem opp og følger dem opp gjennom sommeren. Noen av dem er nye i år, andre har vært med over flere år. De får vakter og jobber alt fra noen uker til seks uker i løpet av sommeren.

Hun og kollegene tømmer søppeldunkene, og plukker søppel fra gata og buskene langs cruise- og fiskerikaiene, på Fiskebrygga, parkeringsplassene og i Havnegata. En vakt varer omtrent tre timer, og det er noen tilstede både på morgenen og ettermiddagen hver dag, gjennom sommeren. Etter hver vakt får de seg en gratis kaffekopp hos Pieder Ro på fiskebrygga, det er en fin avslutning på arbeidsdagen.

I år er det færre utenlandske turister, og Annette må innrømme at hun savner cruiseturistene som pleier å fylle opp havneområdene med jevne mellomrom. Likevel gleder hun seg over at det er flere norske turister, skoleelever og båtturister i byen i år. Hun håper både cruiseturistene og konsertene på Fiskebrygga er tilbake neste år.

– Turistene er ofte veldig positive, og vi får mange hyggelige kommentarer fra dem. De er fornøyde med at det ser så fint ut i byen vår. Og folkene våre er så positive og glade for å få jobbe i sommer. Særlig viktig er det i år når våren har vært annerledes for mange.