• AA
  • Aktuelt
  • Kontakt oss

Åpning av Europas største landstrømanlegg

10.  september åpnet Europas største landstrømanlegg i Kristiansand, og Norges første for cruise.

En merkedag i Kristiansand havn sin historie, og for den maritime næringen i Norge.

Dagen ble høytidelig markert med offisielle taler fra havnedirektøren, statssekretær, ambassadør, ordfører og andre inviterte gjester.

– Vi gratulerer alle dem som har gjort dagens åpning av Europas største landstrømanlegg for cruiseskip mulig. Denne åpningen er et viktig steg mot fremtidens bærekraftige cruiseturisme her i Norge. Vi håper at vi sammen også kan bruke dette som et positivt eksempel for hele Europa og resten av verden, sier Carnivals Senior Vice President, Maritime Affairs, Tom Strang

EU har allerede programfestet krav om landstrømanlegg i de største havnene fra 2025, og midler til dette har også kommet Kristiansand havn til gode ved at de fått bidrag fra EU til det nye anlegget.

Bellona har i flere år etterlyst en helhetlig politikk og norske tiltak for å redusere utslipp fra cruiseskipene.

– Det er et eksempel som vi skape presedens langs kysten og muliggjøre flere lignende anlegg, sa Bellonas stifter og faglige leder Frederick Hauge ved åpningen av anlegget.

For Kristiansand havn medfører dette at vi befester som Europas fremste havn på landstrømteknologi. Et arbeid som startet allerede tilbake i 2009 da vi ble landets første miljøfyrtårn-sertifisert havn og som utviklet seg videre med åpning av landstrømanlegg til Color Line i 2014.

Anlegget for cruisetrafikk er betydelig større, og Kristiansand havn har med bistand fra det danske selskapet PowerCon og lokale Agder Energi Nett satt i drift Europas største landstrømanlegg, integrert i åtte 20 fots konteinere som leverer etter internasjonal standard for høyspent, og kan levere opp til 16MVA elektrisk energi.